Handsvett och fotsvett

Riklig eller ofta förekommande fotsvett och handsvett är två vanliga besvär. Koncentrationen av svettkörtlar är ovanligt stor på just händer och fötter och riklig svettning är ofta särskilt märkbar på händer och fötter. Besvär med överdriven svettning eller illaluktande svett kan ofta avhjälpas med naturliga behandlingar som. En del behandlingar har även en renande verkan på kroppen vilket kan lindra kroppsdoften och minska problem med illaluktande svett.

Fotsvett
Precis som händerna har fötterna ovanligt många svettkörtlar, speciellt på fotsulor och tår. Svetten hjälper för att få ett bättre grepp. Människor som inte svettas på fötterna har sämre grepp på underlaget när de går barfota och kan lättare halka på hala eller blanka underlag. Om fötterna svettas överdrivet mycket blir greppet sämre och man halkar lättare.

Obehag och besvär
Fotsvett ger upphov till många besvär som kan påverka vardagen. Svettiga fötter känns fuktiga och kalla hela tiden, och på vintern kan kombinationen av fuktiga fötter och kyla leda till stora obehag.

Det som besvärar de flesta mest är dålig lukt som ofta följer med riklig fotsvett. Människor som lider av överdriven svettning på fötterna måste ofta tvätta fötterna flera gånger per dag och byta strumpor flera gånger per dygn. Detta innebär att de måste ta med sig extra strumpor och vissa fall även extra skor för ombyte.

Svetten kan även förstöra skor. Många drabbade mår dåligt och undviker situationer där de måste ta av sig skorna av rädsla för att lämna våta avtryck eller sprida dålig lukt.

Att svetten luktar illa i samband med fotsvett beror på till största delen att bakterier få vätskan från svettkörtlar att lukta illa när de kommer i kontakt. På fötterna är detta extra kännbart eftersom bakterier trivs extra bra i varma och fuktiga miljöer som på fuktiga fötter instängda i skor. Förutom besvär som lukt kan fötterna bli extra känsliga för fotsvamp, rosfeber och vårtor.

Handsvett
Likt resten av kroppen svettas man på händer. Även i normala fall finns det en tendens att man svettas något mer på händer och i synnerhet på handflator, och det finns ovanligt många svettkörtlar där. Svetten från fingrar och handflator hjälper människan att få ett bra grepp och det behövs lagom mycket svett för att få ett bra grepp.

Personer som inte svettas från händerna får problem med finmotoriken samt det uppstår ofta problem med greppet, de tappar ofta saker. Att svettas för mycket ger även problem med grepp och motorik, om handflatan och fingrar är blöta och hala är det svårt att hålla eller använda föremål. Personer som lider av överdriven svettning tappar ofta föremål tack vare svetten.

Så upplevs besvären
Svettiga händer känns ofta olustigt och får händerna känns kalla och hala. Det finns många situationer i vardagen som blir jobbiga eller försvåras. Den känns pinsamt och obehagligt att ta människor i hand. Om händerna är fuktiga och svettiga hela tiden smutsar man ner eller blöter ner föremål man tar på samt att man kan känna sig ofräsch. Överdriven handsvett leder till försämrad livkvalitet och blir ofta ett problem i vardagen.
Handsvett luktar mycket sällan illa om inte händerna är smutsiga eller har mycket bakterier på sig.

Behandling
Det finns effektiva åtgärder mot handsvett. Om du upplever att handsvetten börjar bli ett problem är den första åtgärden antiperspirant för händerna. De innehåller ämnen som motverkar svettning, ett vanligt ämne som antiperspirant innehåller är aluminiumklorid. Anitperspirant för händerna kan komma i del olika formuleringar, men den enklaste att använda är krämer.

Om antiperspirant inte löser problemet kan det vara nödvändigt att ta till en botoxkur som försvagar nervsignaler till svettkörtlar och effekten håller i sig länge, mellan fyra månader till ett år. I de få fall botox inte hjälper eller en permanent lösning efterfrågas finns det kirurgiska metoder att använda som ger goda resultat men kan föra med sig ovälkomna biverkningar.

Fotsvett kan lindras med en mycket noggrann fothygien och kan lindra lukten avsevärt:

  • Ha flera par skor och använd inte samma skor många dagar. Skorna måste hinna bli helt torra
  • tvätta fötterna noggrant minst en gång om dagen med antibakteriell tvål och torka dem så att de är helt torra
  • Använd strumpor av bomull och byt minst två gånger om dagen, eller när de blir blöta
  • Testa att använda fotpuder på fötterna
  • Bär luftiga skor som andas bra och undvik täta material som stänger in fötterna

Om inget hjälper mot fotsvetten finns det två alternativ att tänka över, botoxbehandlingar eller kirurgi.